BETUNCAY MUTFAĞI
















KAYISILI KİNOA SALATASI 







  • 1/2  bardak  Kinoa  Kırmızı veya beyaz 
  • 1 demet Roka  Yıkanmış, temizlenmiş 
  • 1/2 Adet  Marul Yıkanmış, ayıklanmış 
  • 5-6  Dal Taze Nane  Yıkanmış 
  • 5-6  Adet Taze KayısıYıkanmış,İkiye bölünmüş 
  • 2-3  Kaşık Keten Tohumu 
  • 1 Adet Kırmızı Biber Yıkanmış ,temizlenmiş 
  • 5-6  Kaşık  Sızma Zeytinyağ  
  • 1 Adet Limon  Sıkılmış 
  •  Kaşık Elma Sirkesi 
  • Deniz Tuzu 
  1. Kinoları üzerini örtecek kadar su ile haşlayıp süzün.
  2. Ayıklanmış marul ve naneyi irice doğrayın. 
  3. Kinoaları üzerlerine serpiştirin.
  4. Keten tohumu ve kırmızı biberleri doğrayıp ekleyin. 
  5. Kayısıları istediğiniz büyüklükte doğrayın.
  6. Son olarak sızma zeytinyağ,limon,elma sirkesi ve tuzu küçük bir kapta karıştırıp salatanıza ekleyin.
  7. Kinoa beklemesini tavsiye etmediğim bir tphumdur. O yüzden aynı gün içinde tüketmenizi öneririm. Azar azar haşlayıp taze taze kullanmak en güzelidir. 
  8. Afiyet olsun....










GLÜTENSİZ HAFİF TATLI 



  • 1 Kg Süt 
  • 70 Gr Pirinç Unu 
  • 150 Gr Pudra Şekeri 
  • 1 Kaşık  Vanilya 
  • 100 Gr  Kadayıf Kırığı 
  • 1 Yemek Kaşığı  Toz Tarçın 
  • 1-2 Çubuk Tarçın 
  • 2 Yemek Kaşığı  Tereyağ 
  • 100 Gr Ceviz  İri kıyılmış 
  • 1 Paket Krema 

  1. Pişirme tenceresinde süt, pirinç unu ve şekeri karıştırarak pişirin. 
  2. Piştikten sonra vanilya ekleyin.
  3. Ilıkken bir paket kremayı çırparak ilave edin.
  4. Sunum kaplarına bölüştürün.
  5. Ayrı bir yerde tereyağında ceviz, toz tarçın, çubuk tarçını soteleyin. En son kadayıf kırıklarını ilave edin.
  6. Ilık muhabbenin üzerine dökün ve buzdolabında dinlendirin. 
  7. 1-2 saat sonra servis yapın.
  8. Afiyet Olsun...




















KARABUĞDAY SALATASI 


  • 100 Gr.  Karabuğday 
  • 1 Demet Roka 
  • 1-2  Adet  Nane
  • 1 Demet Semizotu 
  • 30 Gr  Ceviz 
  • 1 Adet  Elma 
  • 1-2 Kaşık Keten Tohumu 
  • 1-2 Kaşık Yaban Mersini
  • 1 Adet Kırmızı Biber 
  • 1 Adet Limon 
  • Zeytinyağı
  • Tuz 
  • Karabiber
  • 1 Avuç  Kiraz Domates

  1. Karabuğdayları diri olacak  şekilde haşlayın.
  2. Yeşillikleri yıkayıp kurutun.
  3. Zeminde yeşilliklerle sırasıyla kırmızı biber, karabuğday, keten tohumu, elma, yaban mersini,domates ve cevizi ekleyin. 
  4. Ayrı bir yerde limon, zeytinyağ,tuz ve karabiberi çırpın. Salataya ekleyin.
  5. Afiyet olsun.


















İZMİR TULUMLU GİRİT KABAĞI 









  •  Adet Kabak ( Koyu renkli top kabaklardan da kullanabilirsiniz.)Yıkanmış, temizlenmiş ve ikiye bölünmüş
  • 3 Adet Pembe Domates  Yemeklik doğranmış
  • 2 Adet  Soğan  Yemeklik doğranmış
  • 1 Baş Sarımsak  Bütün olarak ayıklanmış
  • 50  Gr  Zeytinyağı
  • 100 Gr İzmir Tulumu İnce dilimler halinde kesilmiş 
  • Tuz 
  • Karabiber 

  1. Soğanları yarım ay doğrayın ,zeytinyağı ile hafif soteleyin.
  2. Sarımsakları ekleyin.
  3. Kabakları ortadan 2ye bölüp yarısına kadar artı şekilde çentik atın. Tencereye dizin. 
  4. Üzerine domatesleri yayın. Kendi suyu ile pişirin. 
  5. Piştikten sonra İzmir tulumunu tek tek kabaklara yerleştirin demlenmeye bırakın. 
  6. Ilıkken üzerine dereotu serpip servis yapın.
  7. Afiyet olsun.






21 Haziran 2017 Evde Yoğurt Yapımı 

Aşağıdaki reçeteyi gazete için yazmıştım çok konuşulan bir konu olduğu için buraya aktarmak istedim.Ama tabii ki konu bu kadar basit değil. Yoğurt mayalama, probiyotiklerle çalışmak, fermantasyon aslında başlı başına bir iş.Detay ve titizlik istiyor. Hijyenik çalışmak lazım. O anki enerjinizden çok etkileniyor. Aklınız dağınıksa hele hele kızgınsanız sinirliyseniz bu işleri biraz hava alıp geldikten sonra yapmakta yarar var. Ayrıca her işlemi aynı yapsak bile sonuş farklı olabilir. Birincisi süt farklı, maya değişebilir,ortam ısısı değişebilir,kullandığımız kaplar farklı olabilir veya belki iyi yıkanmadılar vs. Gözden kaçan çok detay olabilir. Dolayısıyla belli bir standart oluşturup oradan gitmekte yarar var. Çiğ süt satışları zincir marketlerde başladı bu iyi bir haber. Buralarda satılan sütlerde kaynağın güvenirliği ile ilgili ciddi bir sorgulamaya ihtiyacımız olmuyor sertifikalar izinler vs hepsi alınıyor. Son derece rahat. Bununla birlikle yaşadığımız mahalleye , sokağa ,siteye yıllardır süt satışına gelen şirketler veya şahıslar da olabilir. Uzun zamandır alışıksınızdır bu noktada ya soruşturmak gerekir çevrede diğer alanlarla da konuşup ya da kalbiniz size ne söylüyorsa onu dinleyin derim. Sütü bulduktan sonra gerisi rahat... 
Bir de probiyotik konusu var, ben saşe şeklinde satılan toz probiyotiklerden kullanıyorum her mayalamaya bir paket. Dolayısıyla bir daha probiyotik almaya gerek olmuyor. Arada hap olarak takviye ediyorum zaten günde 2 kez ev yapımı elma sirkesi içtiğim için desteklenmiş oluyor diyebilirim. 

Belki başka bir gün kefirle de ilgili yazıp paylaşma imkanım olur devam ederim. Yoğurt konusu şimdilik bu kadar, kolay gelsin afiyet olsun...




  • 1 Kg Süt 
  • 1 Yemek Kaşığı Yoğurt Daha önce mayalanmış yoğurttan ayırabilirsiniz
  • 1 Paket Probiyotik Toz (Eczanelerde satılan  Gold kullanıyorum )

  1. Öncelikle süt eğer çiğ ise kaynatmak gerekiyor. 
  2. Çiğ süt bulamazsanuz günlük süt öneriyorum. Onu ılınacak kadar ısıtmak yeterli olacaktır. 
  3. Mayalamak için ılık olmalıdır eğer kaynar olursa mayadaki bakteriler yaşayamaz ve mayalama olmaz. 
  4. Bunun pratik yolu parmağınızın boğumunun yaklaşık 1-2 dakika dayanacak kadar bir sıcaklıkta olmalıdır. 
  5. Mayalama işlemi kesinlikle cam kapta yapılacaktır. Mayalama aşamasında plastik ve metal kullanmamanızı öneririm. tek bir cam kap ya da birkaç tane kapanabilir kavanoz olabilir. 
  6. Süt belirli ısıya ulaşınca, daha önce ayırdığımız mayayı bir çırpıcı yardımı ile ayrı bir yerde açıp süte yavaşça ilave ediyoruz. Bu aşamada istenirse probiyotik toz eklenebilir.Eklerseniz tüm yoğurdunuz probiyotik katkılı olacaktır. 
  7. Maya eklenmiş yoğurdu ağzı açık şekilde ısınmamış fırının içine yerleştirip 6-7 saat bırakıyoruz.Ben buna uyutmak diyorum. Uyuma işlemi ortamın ısısına göre değişiklik gösterebilir. Eğer yeterli gelmezse 1-2 saat daha tutabilirsiniz. 
  8. Mayalanma bitince üzerlerini kapatıp buzdolabında dinlendirebilirsiniz. 
  9. Afiyet olsun...















1 Haziran 2017 Çilekli Yaz Keki 


Yazın en güzel hali renkleri , coşkusu ve mutluluğu...Çilek ise her daim bir mutluluk kaynağı benim için. belki de sezonu kısa ve özlüyorum ondan da olabilir. Bu reçete de çok çok hafif yağsız. Puf puf bir havası var. Yapılınca ertesi güne kalması mümkün değil:)))  Servisinde biraz limon kabuklu çırpılmış krema eklenebilir , istemezseniz bu şekilde de yeterince şahane zaten...

Afiyet olsun...





  1. Öncelikle çileklerin ayıklanmış ,yıkanmış ve nemi alınmış olduğundan emin olmalıyız.
  2. Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
  3. Un,kabartma tozu, vanilyayı karıştırın.
  4. Kuru malzeme ile sıvı malzemeyi karıştırın.
  5. Yağlanıp unlanmış fırın kabına dökün.
  6. Üzerine yarım kesilmiş çilekleri dizin.
  7. 180 derecede çubuğa buluşmayacak şekle gelene dek pişirin. 
  8. Kek yağsız olduğu için çırpılmış krema veya dondurma ile de servis yapabilirsiniz.
  9. Afiyet olsun...
15 Mayıs  2017 Parmesanlı Enginar Salatası 

Bazı reçeteleri Atürknews'ta yayınlıyorum. Oradan  buraya da eklemek istedim. Uslup biraz daha resmi gelebilir alınmayın diye yazıyorum. Burası benim mutfağım burada hep rahat ve samimi her şey öyle düşünün:)))

Ama bu salata gerçekten şahane.Mutlaka yapın...Reçete benim bir gün evde tamamen kendi keşfim...








  1. Bir salata kasesinde roka ve semizotunu harmanlayın
  2. Üzerine enginarları sebze soyacağı şeritler halinde kesin.
  3. Devamında parmesan peynirini de şeritler halinde kesin.
  4. Domatesleri İkiye bölüp ekleyin.
  5. Dolmalık fıstıkları yapışmaz tavada biraz kavurup yağlarının ve aromasının çıkmasını sağlayın. En üste serpiştirin.
  6. Son olarak salata sosu için yağ,tuz,sirkeyi karıştırıp kasenin üzerine gezdirin. 
  7. Bu salatayı ızgara etlerle , balıklarla, makarna ve pizza yanı olarak öneririm. 
  8. Afiyet Olsun....














10 Şubat 2015 Kereviz Çorbası

Bugün gene tam bir kış gününü yaşadık her yer beyaz ve hiç durmadan kar yağdı. Ben de hem evdeki eksik işleri sıraya dizdim hem de klasik kereviz çorbamı yaptım. çok soran oldu tariifini paylaşmak isterim:

Bugünkü çorbada 2 adet Dana Osobuko (Dana İncik) kullandım. Osobuko'yu kemikleriyle Nutricook'ta 30 dakika pişirdim.Sonra etleri dışarı aldım. 
3 Adet kereviz
1 Adet soğan
1 adet patates
1 adet havuç 
Mir poix dediğimiz gelişigüzel yaklaşık 3 cmlik küplerle doğradım. Havucu verev kestim değişikliği hoşuma gidiyor. Biraz karabiber,tuz,defne yaprağı,zerdeçal, bütün karabiber kullandım. Gene Nutricook'ta 15 dakika pişirdim.
Sonra pişmiş incikleri iri iri parçalayıp içine ekledim ve yumurta sarısı+limon ile bağladım. Bu aşamadan hemen sonra ateşi kapatmak lazım çünkü yumurtalı terbiyelerde çok kaynatmak iyi sonuç vermez...
Afiyet olsun...






23 Ekim 2014  Unsuz ve Şekersiz hatta Yağsız Biscotti...

Bugün tam benlik bir şey denemek istedim. Ne zamandır aklımdaydı bugün kısmet oldu. Reçete Özge Köse Şef'e ait. Bu çeşit çalışmalar için çok teşekkür ediyorum kendisine. Gerçi her reçetede muhakkak bir değişiklik yapıyorum ama aslına sadık kalmaya gayret ediyorum. Elimde değil işte acaba şöyle nasıl olur, yok bu malzeme fazla/az gelir tarzı yorumlamalarım olur. Ama annemden öğrendim o da öyleymiş hatta teyzelerim dahi. O halde bu bir aile geleneği,  kanımda var napıyim:)))

Malzemeler keçibounuzu unu,yumurta,file badem,hurma,kuru kayısı,bal ve karbonat.
Bu arada keçiboynuzu unu için Koz Çerez'e teşekkürler incecik çekip hazırlamışlar harika oldu...




Hamur hayli yumuşak oluyor.



Kolay yayılıyor.


Bir miktar pişirip dlilimleyip tekrar fırınlamak gerekiyor. Gevrek kıvamı olması için. Sonrasında kavanozda 2 haftaya kadar saklanabilir.







Genel yorumlarım: Öncelikle bal biraz daha az olabilirmiş bana daha az tatlı da yetebilir.Tepsiye ince yayıp yanları kararmadan  pişirmekte yarar var. Onun dışında her yere giderken de taşınabilir. Keyifle,afiyetle...

Yemesi keyifli ve en önemlisi sağlıklı bir atıştırmalık oldu. Afiyet olsuuuunnnnn:)))))



2 Eylül 2014 Çikolatalı Cheesecake...

Buradan Ağustos ayında hiçbir şey yazmadığım anlaşılıyor. Ama hiç birşey pişirmedim değil tabii ki...Tatiller vs bayağı bir telaşlı geçiyor. 

Dün evde cheesecake yapalım istedik. Hangisini yapalım diye aranırken Msa'dan tanıdığım şef Özge Köse'nin tariflerinden birini kullandım. Çikolata ile beraber tarçın da kullanılıyordu ben bu kez tarçın olmadan denedim.




Çikolatalı sosu ilave edince çok karıştırmadım o yüzden iki katlı gibi göründü.


 Kilitli geçmeli firin kabı kullanmama rağmen servis tabağına alırken biraz çatladı. Yokda hem ısı düşüklüğüne hem de pişme kıvamına çok dikkat ettim. İyi ki de daha fazla tutmamışım kenarları sertleştiğinde hiç lezzetli olmuyor gerçekten. 

Filtre kahve ile mükemmel bir ikili oldular durup durup ellerime sağlık dedim:))))

Ama aslında en makbulü ertesi güne kadar dinlenmesi o zaman çok daha yoğun bir tada ulaştığıni hissedeceksiniz. 

Afiyet olsun:)))))








3 Temmuz 2014

Bugün sevgili eşimin doğum günü...Pastamız gene Misket'ten. Değişik bir seçenek denedim zira pasta kutusunu olaysız  Kalpazankaya'ya götürmemiz gerekiyor. O yüzden bozulmayacak bize zorluk çıkarmayacak birşeyler olsun istedim. Sağolsunlar 1 günde bitmiş halde kapımızdaydı...Teşekkürler...




15 Haziran 2014 

İzmirli çok sevdiğimiz arkadaşlarımız bu akşam bizimle birlikte olacaklar. Onlara öncelikle atıştırmalık peynirli dereotlu dip sos , cipsler ve çerezler hazırladım.







Çerezlikler Paşabahçe'den sevdiğimiz bir arkadaşımızın hediyesi.Gümüş çerezlik ise bir başka arkadaşımızın bize Gaziantep'ten hediyesiydi severek kullanıyorum.

Sonrasında  İzmir Tulumundan peynir tabağı ve cevizli ekmek hazırladım.





Turşular İzmir ve Kadıköy,tuzlu tereyağı ve Gemlik siyah zeytini...

Sayımız 6 idi o yüzden antrikotun yanına yaptığım patatesi 2 Actifry'a bölmek zorunda kaldım. Yoksa biri yer biri bakar durumu olacaktı ama planlama iyi gitti...




Önce mühürleme sonra fırın.Ve muhteşem ikili...





Anrikot ve patates ile bol permasanlı bir mini roka salatası servis yaptım son derece yerinde oldu...



6 Haziran 2014 


Her zaman sabah bereketine inanmışımdır. Sabah oğlum kahvaltısını yaparken günün yemeğinin hazırlıklarını yapmak ve en az ikisini tamamlamak isterim.
Bugünün ilk işlemi Ege'nin favorisi Sütlaç oldu. Benim tarifim çok basit:
1LT.süt
2 kahve fincanı pirinç
3 kahve fincanı şeker...

Önce süt ve pirinç pirinçleri yumuşayana dek pişiriyorum.




Ardından şekeri ekleyip biraz daha kaynatıyorum. Kıvamlı isterseniz daha çok ateşte tutabilirsiniz ama dibi koyu renk olmamalı devamlı karıştırmak gerekir.
Sunumda da 6 kişiye rahatlıkla yetecek porsiyonlar çıkıyor.


Artık biraz dinlenecekler...Sonra buzdolabına...Bu aşamada isterseniz içine birer parça bitter çikolata gömebilirsiniz. Hafif erir ve yerken çok hoş bir sürpriz olur....

Devamında arkadaşımızın Çavuşbaşı'ndaki bahçesinden topladığımız eşki eriklerden komposto var. Bu akşama değil ama daha fazla bekletmek istemedim.Piştikten sonra birkaç gün çok rahat saklanabilir.İsteyenler süzgeçten geçirip harika bir sos yapabilirler.Kek süslemede,beyaz muhallebi üzerinde ya da alkollü,alkolsüz içecek hazırlamak mümkündür. 


Son olarak da antrikot marine ettim. Sarımsak,kekik,zeytinyağı,tuz,karabiber...Akşama Cafe de Paris sos ve patates kızartması eşliğinde servis edilecekler...



Pişmiş halini de yayınlayacağım...Güzel bir cuma olsun:))))


















xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




Bugün ise son derece hafif bir puding  tapas bardaklarına konuldu. Üzerlerine de Ege'nin meşhur bergamot+turunç reçeli sos yapılıp içine gömüldü ve portakal kabuklarıyla süslenip servis edildi.


 Bu da o mükemmel sos...






Tatlıların altındaki de Kıbrıs'lı çok sevgili bir dostumuzun bize özel yaptırdığı bir tepsi. Tamamiyle el işçiliği.İçindeki tüm o beyaz yapraklar ipekböceği kozası kesilerek yapılmış. Hem çok şık hem de anlamlı.Teşekkürler tekrar:)))


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




Geçen gün maya kullanmadan karbonat ile ve hiç bekletmeden bir ekmek yaptım. Tam buğday unu ile. Sanırım sırrı ayran kullanmam idi. Son derece lezzetli oldu. Mayalayacak zaman yoksa şiddetle tavsiye olunur...





xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx







Ve işte bahçe masamız...Pastamız da Misket Pasta'dan geldi. Ellerine sağlık diyorum...








xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Evet asıl hareket burada bu hafta. 1,5 gün içinde tüm hazırlığımı yapmalıyım.

Bugün alışverişten sonra ilk iş yumuşamış tereyağı ile olanları tamamlamaktı. Çok az şeker ile hindistancevizli kalp kurabiye ve sonrasında da zencefil&tarçın ikilisi ile değişik şekiller yaptım.







Ardından da benim klasiğim üzümlü cevizli mini koparmalar.Özellikle mini yaptım çeşit çok olunca tatması rahat olsun istedim...




Tabii ki şimdilik bu kaplardalar.Bahçeye çıkan hallerini de ekleyeceğim.




xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




Hastalığa moral olsun diye şahane bir de poğaça yaptım mayasız ve iri boy. Herkes bayıldı...







xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx





Bugün gene kemik suyu günüydü. Ne gün ama. Sevgili  oğlum dün basketbol maçında sol el parmağında tendonunun kopardı ve 8 hafta atel ile yaşayacak. Tabii okul kapanana dek basketbol oynayamayacak. Bugün ilk işim ona incikten kereviz çorbası yapmak oldu. Hem besleyici hem de içindeki ilik sayesinde kemikler üzerinde etkili...




Kasap alışverişi yapmışken kemik stock için de dana kemiği aldım. Yalnız bu kez fırınlamadan kullanmak zorunda kaldım zaman sıkıntısı vardı. Zaten pişmesi 3-4 saatimi aldı.





Dikkat edilirse son derece yağlı bir stock oldu tülbentten geçirdiğim için hiçbir sebze artığı yok. Yoğun olduğu için bir ölçü bu karışım bir ölçü normal su ile çorba ve pilav yapılmasını öneririm.

Ve kaplarımız buzluğa hazırlar....







xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Yarın eşim evde çalışacağını söyledi ben de çalışkan ekibe kahvaltı için makineye ekmek hazırladım zaman ayarlı. Sabah mis gibi ekmek kokusuyla uyanacağız ne güzel...
Akşam üstü için de güzel bir browni yapayım dedim. Çikolatayı kırayım derken rondo bozuldu, sonra diğeri küçük geldi,mixer çikolatayı kıramadı vs. evdeki tüm teçhizatı israrla ve sakinlikle kullanıp, malzemeyi ziyan etmeden amacıma ulaştım. Fakat şunu gördüm ki; mutfakta herşeyi mükemmel bilseniz de yaşanan sürprizleri alt edemeyebiliyorsunuz. Ya yılmadan devam edeceksiniz çözüm üretmeye ya da olduğu kadar diyeceksiniz. Ben 1.de başardım Allahtan....





Üzeri ceviz ve mandalina kabuklu browni.Yanına dörde bölünmüş veye yuvarlak kesilmiş portakal ve çırpılmış krema....

Tatlı bir akşam oldu:))))





xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Bu hafta Mutfak Sanatları Akademisi'nde Şekersiz Tatlar'a konuk oldum. Hiçbir şekilde rafine şeker ve türevlerinin kullanılmadığı 3 adet reçete uyguladım. Bu arada şefimiz Özge Köse bilgisiyle,anlatımıyla mükemmel öğretmenlik yaptı bize. Kendisine tekrar teşekkürler....




Birincisi; Muzlu Mascarponeli İki Renkli Cheesecake
Tabanı galeta unu ve kuru üzümden,





Bunları 2 ye böldük ama aslında yaklaşık 28cmlik bir kalıpla tek seferde de uygulamak mümkün...



Kreması son derece yumuşak ve kifayetinde tatlı idi. Burada bal kullandık.


Veee final bitmiş halleri.....







Sonra Ayvalı ve Böğürtlenli Tart...







Yalnız Ayva sert bir meyve olduğundan içini gerçekten yumuşayana dek pişirmek gerekiyor. Aynı tart balkabağı veya Trabzon Hurmasında da denenebilir.







Tuzlu atıştırmalıklar vardı bir de yan sınıftan ekşi mayalı gevrek geldi tadım için. Tadı hoştu. Ellerine sağlık gençlerin....





Sonrasında da cevizli ve yaban mersinli Kek...Burada da keçiboynuzu kreması kullandık...


















Ve bitmiş halleri....














Buradaki temel durum şu ki ben hemen hemen hiç şeker tüketmediğim için bu tatlardan 1 dilim bana yeterli ve tadı da güzel geldi. Sanırım benim şeker eşiğim düştü. Ama sürekli şeker tüketen kişilerin tatlı eşikleri daha yüksek ve bunlar onlara tadı az gelebilir. Belirtmek istedim. Ama sağlık mı,huzur mu,keyif mi yoksa kilolar ve pişmalık mı? Siz karar verin:)))) 

Hepimize rafine şeker ve rafine ürünler olmadan sağlıklı tatlar ve günler diliyorum.....


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Geçen gece de hafif bir balık menüsü hazırladım:


Izgara kekikli Levrek

Balkabaklı fava
Narlı kıvırcık Salata
Kurutulmuş Domates Mezesi
Cevizli Ekmek ve Tuzlu Tereyağı
Peynir Tabağı
Acı Yağ Soslu Ispanak Kökü











Atıştırmalık olarak susumlı,haşhaşlı,kırmızı biberli kıtır çubuklar yaptım.






Ve tatlı olarak da her zaman kupta yaptığım tiramisuyu tek olarak hazırladım. Lezzeti mükemmeldi...














xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Bu hafta 2 ayrı yemek telaşı vardı.Birincisi bir kişilik bir misafirlikti. İzmir'li bir misafire Ege tatları sunmak istedim. 


Menü: Zeytinyağlı enginar, cevizli kuru börülce salatası,benim meşhur cevizli ekmeğim ve yanında tuzlu tereyağ,özel soslu siyah zeytin,acı yeşil zeytin ilavesiyle,beyaz peynir,narlı yeşil salata, fırında kekikli levrek fileto...









Hafta içi olması ve yemeği geç yememiz sebebiyle devamında da Türk kahvesi,narlı lokum ve ev yapımı vişne likörü ile servis yaptım.


Herşey çok lezzetli ve yerindeydi...


Sonrasında da cuma akşamı daha kalabalık bir grup arkadaş...Cuma rahatlığı ile 1-2 kadeh kırmızı şarap eşliğinde,

Balzamikli feta peynirli pancar salatası,

Acılı yağ ile yogurtlu ıspanak kökü,
Rozbif
Pastırma
Sirke soslu Domates Salatası
İzmir Keçi Tulumu,Beyaz peynir,eski kaşar
Gene 2 çeşit zeytin
Kurutulmuş Domates Salatası 
Portakallı yeşil Salata
Cevizli Ekmek
Tuzlu tereyağ
Fırında Kağıda Sarılı Tereyağlı Pastırma 
Acılı Sucuk 








Tatlı olarak da 2 renkli mousse...File antep fıstığı süsleme ile...










xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Hem savunuyorum hem  savaşıyorum yediklerimize , içtiklerimize dikkat etmeliyiz diye ... Bazen  yel değirmenleriyle savaştığımın farkındayım.

Katkılı gıdalar,kanserojen eklentiler, ne idiğü belirsiz bir yığın adını telafuz edemediğimiz madde,maddeler geçidi,silsilesi...

Her şeyden öte bedenimiz en kıymetli varlığımız.Ona gözümüz gibi bakmalıyız. Ve en önemlisi çocuklarımız...Onlara nasıl bir yemek kültürü, nasıl bir mutfak kültürü aşılayacağız. Ben her zaman bu konu ile ilgili güzel anıları olsun ve bunları ailesine çevresine anlatsın isterim. Yediği her lokmada o aromaları, lezzetleri hissetsin ve onun peşinden gitsin isterim.

Ben öyle yaptım ve hala da yapıyorum. 

En son dememi paylaşmak istiyorum. Trabzon Hurması ile tart...Mükemmel bir lezzet harika bir tat...Hurma,fındık ve tarçının müthiş buluşması...Kırıntılar ilk yenen dilime ait...







xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx



Geçen hafta tam anlamıyla stock haftası oldu benim için...Yaklaşık 2 günlük serüvenle 2 ltye yakın kemik stocku çıkarmayı başardım. Hep kasaptan kemik alırdım kocaman kütleli olanlardan. Geçen gün Migros'un kasap bölümüne sordum. Normalde orada incik öneriyorlar ama esas stock için ilikli dana kemiği gerekiyor ete ihtiyaç yok. Baktım yeni uygulamaya geçmişler sadece kemikleri tekerlek kesip paketlemişler. Hem tencereye sığdı sığmadı derdi yok. 2 paket alıp fırınladım ve sonrasında taze ve kuru sebze buketleriyle özel teknikle 4 saat pişti ve süzüldü. Şimdi buzlukta 8 yemeğe yetecek kadar stock stoğumuz mevcut:))))
Tavsiyem odur ki eğer okuyanlar olursa , bu su ile sade şehriye çorbası dahi yapılsa mükemmel bir lezzet...Hem çok besleyici hem de harika bir tat...Özellikle evde çocuk,bebek varsa en besleyici temel bazdır bu. Detay tarif yazmadım ilgilenen olursa paylaşırız....
Şimdi kahvaltı sonrası spor zamanııııı...
Günaydııınnnnnn,iyi haftalarrrr.......


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx




Akşamın sürprizi Mösyö Ege'ye geliyor. Labne peynirli,kakao ve damla çikolatalı muffinlerrrr...





Yaklaşık 15 daikada fırında hazırlardı son derece basit. İçindeki şeker İpek Hanım'ın Çiftliği'nden geliyor ve damla çikolata var. Ama alt malzeme biraz daha dolgulu olabilirmiş. Tekrar elden geçirmek gerekebilir reçeteyi. Bitmiş hali;

Dersler de bitti,tadım da...Artık temiz ,güzel,rahatlatıcı,dinlendirici bir uykuyu  hak ettik...








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder